ZDROWIE POLSKICH KOBIET Nowotwory ginekologiczne- CZAS DZIAŁAC!

Debaty/spotkania prasowe

Z powodu pandemii COVID-19 nowotwory ginekologiczne są dziś rozpoznawane w późniejszych stadiach, co w bardzo wielu przypadkach pogarsza rokowania pacjentek. W pierwszych miesiącach ubiegłego roku w związku z sytuacją pandemiczną liczba wizyt profilaktycznych u ginekologów zmniejszyła się nawet o 60-80 proc., co przełożyło się na późniejsze rozpoznania. Pod względem efektów leczenia raka jajnika, szyjki macicy i trzonu macicy Polska znajduje się aktualnie na końcowych pozycjach wśród krajów europejskich.

Możliwość wyleczenia ogranicza m. in. fakt, iż nie wszystkie nowoczesne i skuteczne terapie są dostępne dla polskich chorych. Istnieje zatem pilna potrzeba dotarcia z apelem o nie rezygnowanie z profilaktycznych wizyt u ginekologów. Jest koniecznością udostępnienie nowoczesnych terapii wszystkim potrzebującym pacjentkom, zgodnie z zaleceniami lekarzy. Ważna jest również konieczność zmiany organizacji działania placówek zajmujących się leczeniem nowotworów ginekologicznych.

Wychodząc naprzeciw potrzebom wypracowania właściwych rekomendacji tak dla pacjentek, jak i dla ekspertów zajmujących się organizacją leczenia w obrębie ginekologii onkologicznej, stowarzyszenie dziennikarze dla zdrowia zainicjowało organizację ośmiu spotkań prasowych w formule debat i konferencji online, których tematami będą: diagnostyka, leczenie, rehabilitacja i profilaktyka m. in. raka szyjki macicy, jajnika i trzonu macicy. Do uczestnictwa w tych ważnych medialnych wydarzeniach zapraszamy przedstawicieli świata medycyny i środowisk pacjenckich oraz ekspertów analizujących rynek zdrowia.

Zaplanowany został cykl 8 spotkań/debat prasowych – online pod hasłem: ZDROWIE POLSKICH KOBIET, o tytule wiodącym „ Nowotwory ginekologiczne – CZAS DZIAŁAĆ!:

I edycja: „Pandemia – trudna walka z rakiem”

II edycja „Jak zapobiegać?

III edycja: „Znaczenie wczesnej diagnozy”

IV edycja: „Jak leczyć”?

V edycja: „Rak jajnika – groźny przeciwnik”

VI edycja: „Dwa lata pandemii – jak sytuacja epidemiczna wpłynęła na leczenie polskich kobiet?”

VII edycja: „Rak szyjki macicy”

VIII edycja: „Rak endometrium – światowe standardy a polska onkologia”.

W dniu 29. XI. 2021. odbyła się pierwsza debata z zaplanowanego cyklu ośmiu  spotkań.

Poniżej link do spotkania „ Pandemia – trudna walka z rakiem”