III Koniński Kongres Kobiet 18.04.2015.

W sobotę, 18 kwietnia w Konińskim Domu Kultury, miał miejsce III Koniński Kongres Kobiet, pod honorowym patronatem Pierwszej Damy – prezydentowej Anny Komorowskiej.
Odbyły się trzy panele:
I. „Feminizm, czyli co? Feministka, czyli kto? Czym jest feminizm w Polsce?”
W dyskusji uczestniczyli:: Staffan Herrström – ambasador Szwecji w Polsce, Magdalena Środa – etyczka, filozofka, feministka, Ludwika Wujec – fizyk, polityk, działaczka opozycji za czasów PZPR, Marta Frej – malarka i graficzka oraz Anna Dryjańska – dziennikarka, feministka. Moderatorki panelu: Agnieszka Korytkowska i Agnieszka Jeżak.
II. „Rak nieborak” – jak uszczypnie, będzie znak!
O profilaktyce, pakiecie onkologicznym dyskutowali: Katarzyna Traczyńska – aktorka, członek zarządu Fundacji im. Darii Trafankowskiej, Paweł Perkowski – lekarz onkolog oddziału onkologicznego WSZ w Koninie, Bożena Janicka – lekarz rodzinny, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia oraz konińskie „Amazonki.II panel poprowadziła Anna Pilarska – dziennikarka, redaktorka naczelna LM.
III. „Mój sposób na szczęście”
Rodzina zastępcza, rozwój dzieci były tematem dyskusji w której brały udział:Anna Maria Wesołowska – sędzia, Hanna Bakuła – aktorka, malarka, autorka książek, Mariola Jach – Rodzinny Dom Dziecka PROM, Grażyna Hempowicz – sędzia Sądu Rejonowego w Koninie oraz Małgorzata Rychlińska – zastępca dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Koninie.Moderatorka Lucyna Lenard-Woźniak dyrektor Młodzieżowego Domu Kultury w Koninie.
W programie artystycznym zaprezentowali się wolontariusze i podopieczni konińskiej Fundacji Otwarcie.

Wiele emocji dostarczył pokaz mody w wykonaniu matek i córek.
W Strefie K można było oglądać „kobiece” wystawy a w Parku Kobiet w holu Konińskiego Domu Kultury, poprawić urodę, zbadać ciśnienie, nauczyć się samokontroli piersi.
Fantom miednicy żeńskiej pokazał jak pobiera się cytologię oraz pozwalał zrozumieć istotę USG podczas wizyty u ginekologa.