SIERPIEŃ MIESIĄCEM OSÓB MŁODYCH CHORYCH NA RAKA

#WczesneWykrycieToŻycie

Ogólnopolska Kampania Profilaktyki Nowotworów

W sierpniowej odsłonie Ogólnopolskiej Kampanii #WczesneWykrycieToŻycie 44 organizacje pacjentów skupione w Polskiej Koalicji Pacjentów Onkologicznych oraz znane publicznie osoby zwracają uwagę na problemy nastoletnich i młodych osób z rakiem, a także zachęcają młode Polki i Polaków do badań profilaktycznych w kierunku chorób nowotworowych.

Nastolatki i osoby młode w okresie dojrzewania to grupa chorych na nowotwory, o której mówi się „zapomniane plemię”. Ich specyficzne problemy związane z wchodzeniem  w dorosłość z doświadczeniem raka są niezauważane przez społeczeństwo i system zdrowia. Borykają się zarówno z chorobą, dojrzewaniem, jak i kontynuacją leczenia w nieprzyjaznych dla nich warunkach placówek służby zdrowia dla dorosłych. Czekają na zmiany, które mają ułatwić im życie i leczenie – na kartę ozdrowieńca i stworzenie w ramach sieci szpitali onkologicznych systemu płynnego przejścia z opieki pediatrycznej do opieki dla dorosłych.

Pomoc nastoletnim i młodym osobom z rakiem świadczy Fundacja POCANCEROWANI, której młodzi wolontariusze, tacy jak Ewa Styś i Marcin Kusiński, są na co dzień obecni na oddziałach dla dzieci młodzieży z chorobami nowotworowymi.

Marcin Kusiński z Fundacji PoCancerowani mówi – Niezmiernie ważne jest okazanie społecznej akceptacji młodym pacjentom onkologicznym. Zamiast lęku i zawstydzenia oferujmy im wsparcie i zrozumienie, które wypływa z doświadczeniem naszej choroby. Chcemy też nauczyć młodych ludzi dbania o własne zdrowie – poprzez naukę samobadania, obserwację znamion, prowadzenie zdrowego trybu życia oraz profilaktyczne badania.

Jest to ważne, ponieważ okres dojrzewania, intensywnego wzrostu (14-18 lat) wiąże się, niezależnie od płci, ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na mięsaki oraz białaczki.  Również coraz więcej młodych dorosłych choruje na szpiczaka mnogiego. Szczególnie niepokojące są statystyki zachorowalności na nowotwory u młodych kobiet. W ciągu ostatnich trzech dekad współczynnik ten wzrósł prawie o 1,5 razy. Wśród dziewcząt i młodych  kobiet jednym z coraz częściej diagnozowanych nowotworów jest rak piersi oraz rak szyjki macicy. Z kolei chłopcy i młodzi mężczyźni narażeni są szczególnie na raka jądra.

Ambasadorka #KampaniiWczesneWykrycieToŻycie – dziennikarka Marta Manowska, podkreśla Młode Polki i Polacy często uważają, że  choroba nowotworowa ich nie dotyczy, przez co bagatelizują niepokojące objawy. Gdy problem nie znika, pojawia się wstyd oraz lęk przed wizytą u lekarza. Dlatego czynnie popieram takie kampanie profilaktyczne skierowane również do ludzi młodych, bo przypominają one, że rak to nie tylko choroba seniorów. Jestem też pełna podziwu dla wolontariuszy takich jak Ewa i Marcin z Fundacji Pocancerowani, niosącym wsparcie i nadzieję swoim rówieśnikom chorym na raka, to heroiczna praca wymagająca wielkiej dojrzałości i oddania.

Młodzi pacjenci często czują się odrzuceni przez społeczeństwo. Pomoc mogą odnaleźć w fundacjach pozarządowych, które nie tylko zbierają środki na leki i zabiegi ratujące życie (nierefundowane przez NFZ), ale zapewniają również dostęp do fizjoterapeuty oraz psychologa, zarówno dla nich, jak i dla ich rodzin.

Ewa Styś – Fundacja PoCancerowani, podkreśla Choroba nowotworowa nie oszczędza ludzi młodych. Nikt z nas nie mógł uwierzyć, czemu to spotkało właśnie jego i to w czasie,  kiedy miał głowę pełną marzeń i planów na dalsze życie. Dlatego wciąż należy rozwijać edukację przeciwnowotworową wśród różnych grup wiekowych, aby wcześniej wykryć raka, kiedy możemy go wyleczyć. Dla nas, młodych ludzi to także szansa na dalsze w pełni aktywne, szczęśliwe życie. Musimy być czujni na sygnały wysyłane przez nasz organizm, nie bagatelizować objawów i nie bać się badań.

Więcej informacji na stronie organizacji: